
Νέο σενάριο καταστροφής της Γης και αυτή τη φορά είναι ακόμα πιο ευφάνταστο: Ένας περιπλανώμενος πλανήτης που ξέφυγε από το δικό του αστρικό σύστημα, με μέγεθος μεταξύ Ποσειδώνα και Δία, διέρχεται από το Ηλιακό μας σύστημα. Τι θα γίνει; Τι θα πάθει η Γη και ο άνθρωπος; Πάμε να το ανακλύψουμε παρακάτω...
1. Βαρυτική Αλληλεπίδραση
Για να κατανοήσουμε την βαρυτική επίδραση ενός περιπλανώμενου πλανήτη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον νόμο της παγκόσμιας έλξης του Νεύτωνα. Η βαρυτική δύναμη που ασκείται μεταξύ δύο πλανητών είναι πολύ ισχυρή και θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες για την Γη.

Διαταραχή Τροχιάς: Αν η βαρυτική δύναμη είναι τόσο μεγάλη, μπορεί να προκαλέσει διαταραχή στην τροχιά της Γης, πιθανόν να εκτοπίσει την τροχιά της σε μια πιο ελλειπτική πορεία ή και να την στείλει σε τροχιά γύρω από τον περιπλανώμενο πλανήτη. Το πρώτο σενάριο θα μπορούσε να προκαλέσει κλιματικές αλλαγές, όπως π.χ. μια γρήγορη ψύξη ή θέρμανση της Γης. Το δεύτερο, μπορεί να ρίξει τον πλανήτη σε ένα συνεχές σκοτάδι και ατέρμωνο ψύχος.
Εξοστρακισμός της Γης: Μπορεί απλώς να εξοστρακίσει τη Γη στο διάστημα πέρα από το Ηλιακό σύστημα ή να τη ρίξει πάνω σε άλλους πλανήτες (όπως το Δία), στον Ήλιο ή στη ζώνη αστεροειδών (μεταξύ Άρη και Δία). Όλα τα σενάρια εξοστρακισμού θα οδηγούσαν σε τερματισμό κάθε γνωστής μορφής ζωής στον πλανήτη μας και σε συνθήκες ακραίες και με ευνοϊκές για ανάπτυξη ζωής.
Σεισμοί και Ηφαιστειακή Δραστηριότητα: Μπορεί να προκαλέσει σεισμούς ή ακόμα και να ενεργοποιήσει ηφαίστεια λόγω της πίεσης που θα ασκείται στο φλοιό της Γης.
Θαλάσσιες Παλίρροιες και Τσουνάμι: Θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες παλίρροιες και τσουνάμι, καταστρέφοντας παράκτιες περιοχές.
Να “παρασύρει” τη Σελήνη: Αν η βαρυτική του έλξη είναι αρκετά ισχυρή, μπορεί να απομακρύνει τη Σελήνη από την τροχιά της, με δραματικές συνέπειες για τη Γη, όπως η αλλαγή στα θαλάσσια ρεύματα και η απορύθμιση του κλίματος.

Δημιουργία δορυφόρων: Μπορεί να συνθλίψει το φεγγάρι μας... Αν η Σελήνη καταστραφεί, τα θραύσματα της θα μπορούσαν να σχηματίσουν έναν νέο δορυφόρο γύρω από τη Γη ή περισσότερους από έναν ή ακόμα και δακτυλίους σκόνης σαν του Κρόνου.

Σύγκρουση: Η πιθανότητα σύγκρουσης είναι ίσως η πιο καταστροφική προοπτική μαζί με το να μας παρασύρει στο ταξίδι του στο σύμπαν.
- Καταστροφή της ζωής: Αν ο πλανήτης συγκρουστεί με τη Γη, οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες. Εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, κρατήρες και παγκόσμιες καταστροφές θα οδηγούσαν στην εξαφάνιση, τουλάχιστον της πολυκύτταρης μορφής ζωής.
- Θεαματικά άγνωστα φαινόμενα: Αν ο πλανήτης απλά “περάσει” κοντά από τη Γη, θα μπορούσαμε να δούμε εντυπωσιακά φαινόμενα, όπως καταιγίδες και φωτεινές εκρήξεις στην ατμόσφαιρα.
2. Διαταραχή της Τροχιάς των άλλων Πλανητών:
Η παρουσία ενός τόσο μεγάλου πλανήτη θα μπορούσε να διαταράξει τις τροχιές και άλλων πλανητών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε:
Αλλαγές στις τροχιές πλανητών: Πλανήτες όπως ο Άρης και η Αφροδίτη μπορεί να εκτοπιστούν ή να βρουν νέες τροχιές, αλλά και
Εξαφάνιση δορυφόρων: Αν οι τροχιές των δορυφόρων αλλάξουν, κάποιοι από αυτούς μπορεί να συγκρουστούν με τους πλανήτες τους ή να χαθούν στο διάστημα!
Η παρουσία ενός περιπλανώμενου πλανήτη θα είχε καταλυτικές συνέπειες για το όλο το Ηλιακό μας σύστημα, τη Γη και τους κατοίκους της. Οι αλλαγές θα εκτείνονταν σε όλους τους τομείς της ζωής, από φυσικές καταστροφές μέχρι κοινωνικές και οικονομικές αναταραχές (κατ'ελάχιστο) και το πιο πιθανό τα φαινόμενα θα ήταν κατακλυσμιαίας κλίμακας.
Comments